APRIL 2024

Kulturhuset Vig Bio holdt lørdag 23.3. Generalforsamling, hvor der i år var rekorddeltagelse på 61 medlemmer. Der var bl.a. valg af tre bestyrelsesmedlemmer samt til de 8 arbejdsgrupper. Efter konstituering ser den nye bestyrelse således ud:

Bente Elvert, formand genvalgt.
Peter Hesk, næstformand.
Ib Kristensen, bestyrelsesmedlem.
Mie Rasmussen, bestyrelsesmedlem genvalgt.
Lone Danielsen, bestyrelsesmedlem genvalgt.
Suppleant Claus Rex – nyvalgt.
Suppleant Martin Kusk.

Samtidigt blev Jesper Rasmussen præsenteret som byggeudvalgsformand for vores udbygningsplaner for en sal2. Som Jesper bl.a. sagde, så er der lang vej endnu, men vi er godt i gang med det indledende arbejde og til at gøre klar til fondssøgning.

Årsberetning, årsregnskab samt nye medlemmer af arbejdsgrupper m.m. kan findes her på hjemmesiden under Info > Generalforsamling.

Efter generalforsamlingen og indtagelse af lækre sandwich var alle deltagere inviteret til at se en Forpremiere på Lone Scherfigs nye film Pigen der fortalte film. Den blev modtaget med stor begejstring af alle, og vi glæder os til den får premiere i Vig Bio den 2. maj.

Husk at for bare 150 kr. årligt kan også du blive medlem af Kulturhuset Vig Bio og være med til at sikre Odsherreds bedste biograf.

Men nu til vores april program, som ligger fristende og klar. Her fortsætter vi med nogle af sidste måneds film krydret med nye spændende filmpremierer.

Og så håber vi også at Filmtræffet i Århus i april måned byder på masser af inspiration til sommerens og efterårets nye film.

I den musikalske genre har vi hele fire at vælge imellem: Vores alle sammens troubadour - Cornelis Vreeswijk, indbegrebet af reggae - Bob Marley, en af de mest elskede operaer i verden - Romeo og Julie og sidst men ikke mindst en hyldest til en af de mest ikoniske stjerner i nyere tid - Amy Winehouse.

Ud over at fylde ørerne med skøn musik, kan du også komme med rundt i verden: Vær med til at fejre bryllupsdag i Rom. Prøv at gætte hvem morderen er i den humoristisk krimi-komedie, der udspiller sig i 30’ernes Paris. En times kørsel fra Paris finder du Versailles, der er den smukkeste kulisse til skandalen mellem Madame Du Barry og kong Ludvig XV hvor vi får Johnny Depp ”på fransk”. Følg de to barndomsvenners rørende kærlighedshistorie i New York, der også lægger geografi til en meget kold og gysende omgang spøgelsesjagt.

Du kan også tage med til smukke Grønland, hvor Jan ihærdigt prøver at blive en ægte Kalak. I dramaet ”Dag Hammarskjöld” kommer du langt omkring, for han var både svensker, Generalsekretær for FN, de små landes forkæmper og verdensborger. Du kan komme med på krydstogt til Caribien og vores eget fædreland er selvfølgelig også repræsenteret. Danmark lægger nemlig land til både en noget speciel polterabend, en medrivende film om befrielsens dage og en konges ihærdige arbejde.

Som altid har vi holdt tider åbne i programmet, så vi har mulighed for at tilpasse os vores glade gæsters ønsker. Hold derfor løbende øje med programmet på hjemmesiden.

KUNG FU PANDA 4

MED DANSK TALE
1/4 + 13/4 + 21/4
For første gang i et årti er verdens mest usandsynlige kung-fu-mester tilbage og klar til at sparke mås i DreamWorks Animations næste kapitel i den elskede action-komedie filmserie, ”Kung Fu Panda 4”.
Efter tre frygtløse eventyr, hvor skurke i verdensklasse blev besejret med uovertruffet mod og vanvittige kampsportsfærdigheder, opfordrer skæbnen Dragekrigeren Po til at ... tage en slapper. Han er skal nemlig være den næste, spirituelle leder af Fredens Dal.
Der er bare lige det problem, at Po ved lige så meget om åndeligt lederskab, som han gør om stenalderkost, og han skal også nå at finde og træne en ny Dragekriger, før han kan indtage den ophøjede position.
Og hvad værre er, har en ny, nederdrægtig forbryder, Kamæleonen, meldt sig på banen. Det lille firben har den særlige evne at kunne skifte form til hvilken som helst skabning. Kamæleon vil have fingrene i Pos Visdomsstav, som ville give hende magten til at hidkalde alle de mesterskurke, som Po har besejret og sendt til ånderiget.
Nu er gode råd dyre og Po får brug for al den hjælp, han kan få og den finder han (måske?) i form af ræven Zhen, en listig men også irriterende tyv, hvis færdigheder viser sig at være uvurderlige. I deres bestræbelser på at beskytte Fredens Dal mod Kamæleons kløer, bliver denne umage duo nødt til at arbejde sammen og Po lærer, at helte kan findes de mest uventede steder. Kilde: UIP.

ROM

BIOGRAFKLUB DANMARK
ØNSKEBIO
1/4 + 3/4 + 9/4 + 15/4 med undertekster.
12/4
Turen går til Rom i denne romantiske feel-good-film om kærligheden på den lange bane! Gerda (Bodil Jørgensen) og Kristoffer (Kristian Halken) er taget på en forlænget weekendtur til Rom for at fejre deres 40-års bryllupsdag og et langt ægteskab. De skal genopleve byen, hvor Gerda som ung gik på kunstskole. Men turen går ikke helt som forventet. Da parret møder Gerdas karismatiske kunstlærer og tidligere flamme, Johannes (Rolf Lassgård), havner Kristoffer på sidelinjen, mens Gerda jagter sin ungdom i Roms gader og stræder. Filmen er instrueret af Niclas Bendixen, der tidligere har lavet filmen ’Ditte & Louise’ (2018) og tv-serien af samme navn (2015-2016). Kilde: Scanbox.

PAST LIVES

DANMARKSPREMIERE
BIOGRAFKLUB DANMARK
1/4 + 3/4-4/4 + 7/4 + 10/4 + 15/4 + 18/4 + 22/4
Glæd dig til en smuk, underspillet og rørende kærlighedshistorie. De to dybt forbundne barndomsvenner Nora og Hae Sung bliver splittet fra hinanden, da Noras familie emigrerer fra Sydkorea til Canada. To årtier senere bliver de genforenet i New York i en skæbnesvanger uge, hvor de konfronteres med begreber som skæbne, kærlighed og de valg, der skaber et liv. Past Lives er produceret af tidens mest populære amerikanske produktionsselskab, A24, og er instruktør Celine Songs debutfilm, som på årets Sundance Filmfestival blev kaldt ”årets bedste film”. Filmen er inspireret af Celine Songs egne erfaringer. Den 3/4 vises filmen som FORMIDDAGSFILM hvor du sparer 10 kr. pr. billet.

JAGTSÆSON 2: I MEDGANG OG MODGANG

1/4 med undertekster.
3/4 + 5/4-7/4 + 13/4
8/4 BABY BIO med undertekster.

Trioen Eva, Marlene og Bella er tilbage i en hylende morsom og tåkrummende 2’er, hvor bryllupsklokkerne får frit spil. Eva har mistet sit job, og det kører ikke rigtigt for hende.

Til gengæld er Marlene blevet forfremmet, og Bella skal giftes med Evas eksmand - hvilket kun gør det hele meget værre. Men så øjner Eva muligheden for endelig at få sig et nyt job ved at arrangere Bellas polterabend. Det bliver på ingen måde den polterabend-weekend, som Bella havde drømt om, og den ender bogstavelig talt i bål og brand. Eva må nu kæmpe for at holde sammen på både karriere, kærlighed og venskab i både medgang og modgang.
”JAGTSÆSON 2 - I medgang og modgang” er en varm, skør og pinlig dansk komedie, der kommer ind under huden på sine sjove, skrøbelige og langt ude karakterer. Publikum kan igen se frem til at krumme tæerne, mens de tre kvinder gennemlever alt fra veninde-misundelse, hjertesorger, midtvejskriser og utilstrækkelighed.
Den 8/4 er der BABY BIO, hvor filmen vises med lavere lyd og skelnelys. Alle er velkomne, men man må forvente lidt lyd fra de meget unge biografgæster. Til gengæld sparer du 10 kr. pr. billet.

CORNELIS VREESWIJK: NOGLE GÅR RUNDT MED UDTRÅDTE SKO

ØNSKEBIO
2/4 + 10/4 + 25/4
Cornelis Vreeswijk var en legende - og ikke kun i den hollandsk-fødte troubadours adopterede hjemland, Sverige. Han var poet, sangskriver, samfundskritiker - og pænt umådeholdende i forhold til kærlighed, alkohol og stoffer. Magnus Gertten (som havde stor succes med sin film om Björn Afzelius, ’Tusen bitar’) behersker virkelig kunsten at blotlægge en artist gennem dennes værker og liv. ”Cornelis Vreeswijk: Nogle går rundt i udtrådte sko” er en både filmisk og musikalsk oplevelse - med Cornelis’ stemme som bærende element. Filmen kommer vidt omkring i sin mangefacetterede hovedpersons univers – naturligvis med stærkt fokus på hans sympati for og kærlighed til samfundets mest udsatte. Den 10/4 vises filmen som FORMIDDAGSFILM hvor du sparer 10 kr. pr. billet.

JEG ER MORDEREN!

ØNSKEBIO
2/4 STRIKKEBIO
11/4
Ny komedie af mesterinstruktøren François Ozon!
Madeleine, en talentløs ung skuespillerinde, står anklaget for mordet på en berømt filmproducent og hendes bofælle Pauline, en advokat uden klienter, påtager sig rollen som forsvarsadvokat. Et nyt liv med berømmelse og succes begynder, indtil sandheden kommer frem…
François Ozons komedie bobler over med en lækker, vintage Hollywood-stemning, hvor slapstick-humor kombineres med livlig dialog. Men ud over alle grinene formår Ozon diskret og behændigt at præsentere et feministisk manifest, der rammer hovedet på sømmet og peger på spørgsmål om kvinders rettigheder, kvindehad, patriarkatet og retssystemet. Den 2/4 holder vi STRIKKEBIO og viser filmen med skelnelys, så du kan finde en tabt maske og hurtigt komme videre med dit projekt. Der er selvfølgelig også adgang uden strikketøj.

KALAK

ØNSKEBIO
3/4 + 9/4 + 19/4 + 22/4 med undertekster
Jan er på flugt fra sig selv efter at være blevet seksuelt misbrugt af sin far som ung. Nu bor han i Grønland med sin lille familie og arbejder som sygeplejerske. Men han føler sig langt væk fra København og sin egen fortid, som han ellers prøver at lægge bag sig. Han længes efter at blive en del af den lokale kultur – at blive en ægte kalak, en ’skide grønlænder’, udtrykt med lige dele kærlighed og selvforagt. I sin søgen bliver Jan dog mere og mere skødesløs og må til sidst indse, at en konfrontation med fortidens traumer er nødvendig, hvis han skal redde sig selv og sin familie.
”Kalak” er baseret på Kim Leines selvbiografiske debutroman af samme navn, og instrueret af det svenske stortalent Isabella Eklöf, som blandt andet er kendt for at have instrueret ’Holiday’ (2018) og skrevet manuskriptet til Ali Abassi’s film ’Grænse’ (2018).
’Kalak’ har fået international anerkendelse, da filmen blev belønnet med to priser på den anerkendte San Sebastian Filmfestival, herunder en særlig Jury-pris til netop Isabella Eklöf, mens Nadim Carlsen vandt for sin imponerende fotografering.

BOB MARLEY: ONE LOVE

ØNSKEBIO
4/4
Bob Marley: One Love” er en hyldest til det liv og det musik-ikon, som inspirerede flere generationer med sit budskab om kærlighed og sammenhold. For første gang kommer historien om Bob Marley på det store lærred, hvor publikum kan opleve den stærke historie om de mange udfordringer, men også rejsen bag sangeren og musikerens revolutionære musik. ”Bob Marley: One Love” er produceret i samarbejde med Bob Marleys familie, og i hovedrollen ses Kingsley Ben-Adir (Barbie) som den legendariske musiker, og Lashana Lynch (No Time to Die) spiller hans kone Rita. Kilde: UIP.

SENIORBIO – NÅR BEFRIELSEN KOMMER med undertekster

5/4
Da en højskoleforstander (Pilou Asbæk) beordres til at huse over 500 tyske civile flygtninge i den sidste tid af besættelsen, sættes han og hans hustru Lis (Katrine Greis-Rosenthal) i et umuligt dilemma. Hvis familien hjælper flygtningene, vil de blive stemplet som forrædere og risikere dermed at miste alt. Men hvis Jacob og Lis ikke hjælper, vil mange sandsynligvis dø. Samtidig opdager de, at deres 12-årige søn, Søren, er begyndt at hjælpe modstandsbevægelsen. Familien presses til det yderste, og Jacob og Lis skal nu træffe et valg, der vil ændre deres liv for altid… NÅR BEFRIELSEN KOMMER er en gribende fortælling om næstekærlighed, mod og integritet. Inspireret af virkelige begivenheder skildrer filmen et mørkt kapitel i danmarkshistorien: Håndteringen af de 250.000 civile tyske flygtninge, som kom til Danmark i foråret 1945.
Billetter kan kun købes i biografen ikke på nettet.
Kl. 09.15 til ca. 11.30 kr. 105,- med efterfølgende kaffe og sandwich
Kl. 12.00 til ca. 14.00 kr. 105,- med efterfølgende kaffe og sandwich
Kl. 14.30 til ca. 16.30 kr.  70,- uden traktement.
Alle er velkomne uanset alder. Du kan læse mere om Senior Bio her på hjemmesiden.

GHOSTBUSTERS: FROZEN EMPIRE

DANMARKSPREMIERE
5/4-6/4
I ”GHOSTBUSTERS: FROZEN EMPIRE” vender familien Spengler tilbage til, hvor det hele startede – den ikoniske New York City brandstation. Her slår de sig sammen med de originale Ghostbusters, der har udviklet et tophemmeligt forsøgslaboratorium for at tage spøgelsesjagten til et helt nyt niveau. Men da en ond, ond kraft pludselig bliver udløst, må Ghostbusters – nye som gamle – slå sig sammen for at beskytte deres hjem og redde verden fra en ny istid. Kilde: SF Film.

KIRKEBIO – THE OLD OAK

6/4 kl. 13.00 - med efterfølgende kaffe/kage og debat.
The Old Oak er instrueret af legendariske Ken Loach. Filmen fortæller historien om en tidligere mineby i England, der langsomt er ved at sygne hen. Da en gruppe syriske flygtninge ankommer til byen, tager den lokale pubejer kampen op for at hjælpe byens nyeste tilflyttere, som ellers ikke har fået nogen varm velkomst i det lokale samfund – heller ikke fra stamgæsterne i byens eneste åndehul, The Old Oak. Pubejeren er dog ikke typen, der bare giver op, og efterhånden vokser sammenholdet, og håbet begynder at spire i den ellers så modløse og nedslidte by.
Tilmelding til provstisekretær Alice Sarp (aas@km.dk) senest 3. april 2024. Deltagergebyr kr. 50,- betales ved indgangen.

OPERABIO FRA THE MET – ROMÉO et JULIETTE

7/4
Engelske Shakespeare lod handlingen i Romeo & Julie foregå i Verona, Italien i 1300-tallet. I 1867 havde Gounods operaversion premiere – og blev en kæmpesucces. Alene i de første 20 år efter premieren i 1867 blev den spillet over 400 gange i Paris, og højt elsket har historien været lige siden. Shakespeares melodier er blevet franske og fuldblodsromantiske, og det hele får en blødere afrunding, da operaen lader de elskende synge duet i dødsscenen. Oprindeligt lod Shakespeare ikke de elskende mødes i levende live!
Glæd dig til denne nye iscenesættelse af Bartlett Sher med to sangere på toppen af deres karriere: Sopranen Nadine Sierra og tenoren Benjamin Bernheim, der mødes som det elskende par. Yannick Nézet-Séguin indtager podiet for at dirigere et af historiens mest romantiske partiturer i en scenografi, der ånder det sene 18. århundredes Italien.
Synges på fransk og varer ca. 3½ time.
Efter operaen er der mulighed for at nyde en lille lækker Operaplatte til 145 kr. Ring direkte til BistroF og reserver bord på tlf. 5931 5146. Oplys til Frederik, hvis du ønsker en vegetarplatte.

JEANNNE DU BARRY

DANMARKSPREMIERE
8/4 + 14/4 + 24/4 + 29/4
Den franske film 'Jeanne du Barry' foregår i 1743 og handler om Madame du Barry, der bruger sin intelligens og tiltrækningskraft til at nå til tops i samfundet.

Hun bliver sat til at forføre kongen, Louis XV, og det må man sige lykkes for hende.
Hun bliver kong Ludvig XV's favorit, de forelsker sig og deres forhold udvikler sig til noget helt specielt. Så specielt, at hun mod al anstændighed og etikette flytter til Versailles, hvor hendes forhold til kongen og hendes moderne tilgang til etikette skandaliserer hoffet.
Maïwenn spiller titelrollen og instruerer filmen, der har Johnny Depp (som taler flydende fransk) i rollen som kong Louis XV. ”Jeanne du Barry” blev modtaget med stor entusiasme ved verdenspremieren i Cannes 2023.

BIRTHDAYGIRL

DANMARKSPREMIERE
8/4 - 12/4 + 17/4 + 23/4
BIRTHDAY GIRL udspiller sig på et krydstogtskib på vej mod Caribien. Nanna har inviteret sin datter Cille og hendes bedste veninde med på et krydstogt for at fejre Cilles 18-års fødselsdag. Forventningerne er høje, og de har store planer for dagene om bord på krydstogtet. Men allerede første nat forvandles deres drømmeferie til et mareridt, da Cille bliver udsat for et overgreb.
Om morgenen vågner Nanna og opdager, at Cille er forsvundet og panikken breder sig. Da hun endelig bliver fundet, står det klart for Nanna, hvad der er sket. Cille er blevet voldtaget, men hun husker intet fra natten. 
Nanna forlanger at sagen skal anmeldes og undersøges, men hun indser hurtigt, at hvis retfærdigheden skal ske fyldest, så må hun må tage sagen i egen hånd. Filmen er et intenst drama om en mors vedholdende søgen efter retfærdighed og sin datters kærlighed.
Det er den kritikerroste instruktør Michael Noer, der står bag. Rollelisten består bl.a. af Trine Dyrholm, Flora Ofelia Hofmann Lindahl og Maja Ida Thiele.

HAMMARSKJÔLD

BIOGRAFKLUB DANMARK
10/4 FORPREMIERE
18/4-21/4 + 23/4-24/4 + 26/4-28/4 + 30/7
DANMARKSPREMIERE
Den svenske film 'Hammarskjöld' er et politisk drama om den verdensberømte svenske diplomat Dag Hammarskjöld.
I 1961 har Dag Hammarskjöld et år tilbage i sin stilling som FN's Generalsekretær. Efterfølgende skal han flytte til sit hus på Österlen og nyde den længe ventede frihed.
Den kolde krig raser for fuld kraft, og brændpunktet er Congo.
Dag Hammarskjöld påtager sig opgaven at formidle fred og enhed i landet. En umulig opgave, ifølge mange. En selvmordsmission, ifølge andre. Men i et desperat forsøg på at forhandle en våbenhvile i Congo, går han ombord på et fly. Et valg der kommer til at koste ham livet. Den dag i dag er Dag Hammerskjölds død stadig omgivet af mystik.
Mikael Persbrandt, der bl.a. er kendt fra den Oscar-vindende danske film Hævnen, ses i rollen som Dag Hammarskjöld. Filmen er instrueret af danske Per Fly.
Den 20/4+24/4 vises filmen også som FORMIDDAGSFILM hvor du sparer 10 kr. pr. billet.

BACK TO BLACK

DANMARKSPREMIERE
11/4 + 13/4 + 16/4 + 20/4
BACK TO BLACK er en hyldest til Amy Winehouse – en af de mest ikoniske og savnede stjerner i det 21. århundrede. Det er den ekstraordinære historie om Amys tidlige liv, vejen til berømmelse og tilblivelsen af det banebrydende album ’Back to Black’. Fortalt fra Amys perspektiv, giver filmen et ærligt indblik i kvinden bag fænomenet og hendes dæmoner. Marisa Abela personificerer Amy i Sam Taylor-Johnsons film, der stiller skarpt på vor tids berømmelsesmaskine og det tumultariske kærlighedsforhold, der inspirerede et af de mest legendariske albums nogensinde.
Kilde: Scanbox.

ERINDRINGSBIO: DANMARKS KONGE

17/4
Væk minderne med ErindringsBio, der er et gratis filmtilbud til mennesker med let til moderat demens sammen med pårørende, pleje-personale og frivillige.
Ved denne forestilling vises en dokumentar om Kong Frederik IX's daglige virke som statsoverhoved. Filmen følger kongen udføre en række af sine royale pligter, herunder møder med diverse repræsentanter fra hoffet, embedsfolk, højtstående militærfolk, ministre og audienssøgende. Derudover vises der klip fra forskellige officielle begivenheder, hvor kongeparret deltager bl.a. modtagelsen af den franske præsident, mindehøjtidelighed i Mindelunden i Ryvangen, festgudstjeneste i forbindelse med Svanekes 400 års jubilæum, 4. juli-fest i Rebild Bakker og Fagenes Fest på Østerbro Stadion. Filmen giver også et lille indblik i monarkernes privatliv. Bl.a. er der optagelser af kongeparret, der drikker eftermiddagste med de tre prinsesser i Residenspalæets riddersal.

Varighed: 31 minutter.

Filmen vises med skelnelys i salen. Tilkøb af kaffe og kage i BistroF kr. 55 – købes forud for arrangementet her på siden eller i appen. 

Rigtig god Påske til jer alle!

Mange forventningsfulde forårshilsner

FILMGRUPPEN I VIG BIO
Mie, Kathrine, Martin og Bente